De smartphone blijft steeds belangrijker worden bij het shoppen, zien ze bij Samsung: zeker nu die ook de centrale wordt voor de ‘smart home’. In de fysieke winkels vormen beeldschermen dan ook een organisch verlengde.

 

Van smartphone naar smart home

Vandaag staat de consument centraal: hij maakt zijn eigen keuzes en laat zich geen keuzes opdringen door de retailer. De smartphone is daarbij een bijzonder belangrijk toestel: “Heel veel start met die smartphone. Die wordt zelfs alleen maar belangrijker, met trends als gamification die opduiken. Je ziet steeds meer retailers in games opduiken, waarbij je bijvoorbeeld punten in een spel krijgt om naar een filmpje te kijken”, ziet Evert Van Camp van Samsung.

 

Bovendien wordt de smartphone het centrale bestuurssysteem voor het hele huis. “We hebben een smart things-platform waarmee we zorgen dat je met één app niet alleen alle Samsung-devices, zoals de slimme koelkast, kunt beheren, maar ook andere ‘connected home’-toestellen. Zo krijg je echt één app voor al je domotica.”

 

Zeker in het huis van morgen worden thuis al heel veel aankoopbeslissingen gemaakt. “Onze slimme koelkast, die we de ‘family hub’ noemen, is ook geconnecteerd met retailers: in België is dat met Colruyt, in Nederland is dat Albert Heijn. En er bestaan, zoals je bij kenniscentrum retailhubkan zien, ook al geconnecteerde vaatwasmachines en wasmachines, die zelf wasproduct kunnen bijbestellen”, legt Evert Van Camp uit.

 

Beeldschermen zijn fysiek verlengde

Als de shopper dan naar de fysieke winkel komt, waar de uiteindelijke aankoopbeslissing toch nog vaak wordt genomen, zijn beeldschermen een logisch verlengde van de smartphone voor de consument. “Het moet niet vol schermen hangen, het moet gewoon op de juiste manier. Een scherm mag eigenlijk niet in het oog springen als dusdanig, dat is de truc.”

 

Voor elk winkelconcept is er daarom een andere oplossing: “Er worden hele leuke concepten gemaakt, en dat is voor elk type winkel verschillend. In de flagshipstore van Burberry past een heel groot LED-scherm bijvoorbeeld op een erg mooie manier centraal in het oude, historische gebouw. Bij AS Adventure worden dan weer op een zeer creatieve manier videowalls gemaakt, met schermen door elkaar heen. Zelfs in een shop-in-shop kan een scherm bijzonder nuttig zijn: met maar één aanraakscherm kan de hele collectie beschikbaar zijn.”

 

Bron: https://www.retaildetail.nl/nl/news/elektronica/het-winkelscherm-het-verlengde-van-de-smartphone